De blockchain kan het niet aan.

Hoezo, Tangle de nieuwe blockchain? Blockchain is toch een gloednieuwe technologie. Wel dat moet ik toch tegenspreken. Blockchain is ondertussen 10 jaar oud als technologie en het blijkt niet zo schaalbaar te zijn. Zo ervaren we via verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin de groter wordende transactiekosten, vooral bij microtransacties, voor de miners en het vertragen van de transactie.

Even voor 16 uur, 22 december 2017 noteerde Atos Worldline, 9.110 bankkaart transacties / minuut. Het vorige record stond op 8.882 transacties en dateert van zaterdag 23 december 2016.

Er zijn verschillende oplossingen om dit probleem aan te pakken zoals o.a. segwit of het lightning network. De waarheid is dat als we met een digitale munt het klassieke betaalsysteem willen vervangen we razendsnel, duizenden transacties tegelijk moeten kunnen opvangen.

Voorbeeld

 • Bitcoin : 4,5 transacties / sec.
 • Etherium : 13 transacties / sec.
 • Paypal : 115 transacties / sec.
 • Visa : 4000 transacties / sec.

Dit is dus een duidelijk schaalbaarheid probleem. Als we willen dat blockchain/bitcoin de mainstreem wordt dan moeten we minstens Visa kunnen evenaren.

Is Tangle de oplossing?

Misschien heeft IOTA met Tangle de oplossing gevonden. Het is wat ze noemen een 3de generatie cryptocurrencie. Tangle is een volledig nieuw systeem, het is geen blockchain. Geen blokken, maar lijnen.

Een blockchain heeft:

 • blokken die de transacties beweren
 • miners die het netwerk beheren
 • transactiekosten voor de miners
 • Mogelijkheid om te ‘forken’.
 • Maakt gebruik van gedistribueerde consensus
 • Gebruikt hashcash als proof-of-work

De Tangle heeft:

 • Geen blokken
 • Geen miners
 • Geen transactiekosten
 • Geen mogelijkheid om te ‘forken’
 • Maakt ook gebruik van gedistribueerde consensus
 • Gebruikt hashcash lite als proof-of-work

Extra bij Tangle:

 • Schaalbaarheid
 • Offline gebruik
 • Quantum security

DAG staat voor : Directed Acyclid Graph.

Een Tangle wordt ook een DAG genoemd. DAG staat voor : Directed (gaat maar 1 richting op) Acyclid (niet circulair) Graph (de tangle zelf is het grootboek voor de transactie op te slaan).

Praktisch voorbeeld

Bij tangle wordt elke transactie een site genoemd. A is de eerste site, een site is een transactie en een nummer. Er volgen nog een heleboel transacties. De pijlen tussen de Sites zijn edges, zij valideren de vorige transacties.
De laatste grijze blokken (W,X,Z,Y) zijn de Tips, dat zijn de laatste transacties.
De regel is dat een site (transactie) pas gevalideerd wordt nadat het is bevestigd door 2 opvolgende transacties. Een lijn van transacties vb: A-B-G-J-M-Q-W, noemen we een branch (tak).

Een bevestiging is in orde als een site het gewicht van een site 2 stappen terug correct kan optellen, ik zei in het begin dat elke site een transactie + een nummer is. VB: Bevestigen van N, dan nemen we de tak N-V-Z, N=1, V=2, Z=3, Het totale gewicht van N = 1+2+3 = 6.

Nu komt de beveiliging erbij, een hacker zou namelijk kunnen cheaten bij deze opstelling. Daarom gebruikt Tangle een systeem dat Markov chain monte carlo heet. In feite selecteert het 2 willekeurige tips die gevalideerd moeten worden. Via de blockchain zorgde de miners dus voor consensus. Bij Tangle doe je dit zelf door transacties over te maken. Het vraagt veel minder computerkracht dan de blockchain om de consensus bij iedereen te krijgen.

Ben je niet meer mee? Ik zal het je simpeler uitleggen : stel je voor dat je terug op de schoolbanken zit. Juffrouw Greet geeft je een taak en moet achteraf van iedereen in de klas deze taak verbeteren, dat is heel wat werk voor haar, juffrouw Greet is de blockchain. Juffrouw Tine pakt het anders aan, ze laat de kinderen elkanders werk verbeteren. Nu heeft zij haar werk uit handen gegeven. Juffrouw Tine is tangle.

Dus omdat elke transactie 2 voorgaande transacties moet bevestigen zal tangle sneller worden als er meer gebruikers zijn. Dus niet de traagheid van Bitcoin of het uitvallen van de betaalterminals tijdens de kerstperiode door overbelasting.

Tangle vs Blockchain

Via Tangle is er de IOTA beschikbaar. IOTA gaat verder, het project staat voor de nieuwe 4de grote revolutie met ’the-internet-of-things’. Stel bijvoorbeeld dat je zonnenpanelen en een batterij van TESLA hebt, je genereerd voldoende stroom om door te verkopen aan de huizen van je buren. Als elke huis ook een centrale computer heeft kunnen zij elkaar betalen via het systeem van IOTA.

Zij zijn momenteel ook bezig met tal van andere projecten, zoals het beschermen van identiteit. Er wordt gewerkt aan een systeem om vluchtelingen hun identiteit te verzegelen en tal van andere projecten.

IOTA is met Tangle als achterliggende technologie een veelbelovend project om meer informatie van op te zoeken. IOTA heeft al 1120 transacties/sec geregistreerd, dus zonder probleem PayPal voorbij gestoken.

Dus gaan we met IOTA naar de bakker?

Dat zit er helaas niet in. IOTA is bedoeld voor ’the internet of things’. Zo heb je bijvoorbeeld bij iedere transactie een ander adres, niet praktisch voor ons als mensen om geld over te schrijven naar elkaar. Maar geen probleem voor machines om deze info uit te wisselen.

Nu is Tangle niet de enige nieuwe technologie die uit de blockchain is gegroeid. Ook Hashgraph, bitshares, raiblocks zijn technologieën 3de generatie blockchain te zijn. Dit zijn een type DAG (let op, geen DAG Coin als échte coin, volgens mij is dit een scamcoin) die het probleem met transactiekosten en schaalbaarheid willen aanpakken.

Meer weten over deze Coins?