ICO, IPO, wat is dat nu weer?

Wel, een ICO is hetzelfde als een IPO maar dan met digitaal geld.

 • IPO : initial public offering
 • ICO : initial coin offering

In IPO geeft je de kans om véél geld te verdienen bij ’the next big thing’, zoals de volgende Google, Facebook of Instagram. Een ICO is hetzelfde en geeft je de kans om in te stappen bij een nieuw cryptoproject.

Nu realistisch gezien : wat is de kans dat zo’n project ook daadwerkelijk de volgende Google of de nieuwe Bitcoin wordt. Je hebt het juist geraden. De kans is enorm klein. Zeker online, want de meerderheid (meer dan 80%) van al die verschillende ICO’s blijkt bedrog te zijn.

Er is zo’n 1% kans om rijk te worden met ICO’s.

Er komen zo’n 10-tal ICO’s bij, maar er zijn er jaarlijks maar 2 of 3 die ook echt doorbreken.

China heeft dit als reden gegeven om ICO’s te bannen. Ze zijn in het land niet meer toegelaten. Wij denken dat dit niet de hoofdreden is. China is een strikt en gecensureerd land. Projecten binnen het land hebben lopen die de industrie zouden kunnen overhoop halen zonder dat zij kunnen controleren wie de investeerders zijn lijkt ons de hoofdreden (maar daar gaan ze natuurlijk niet mee naar buiten komen).

Maar in deze ICO geloof ik écht.

Geld in ICO’s investeren lijkt op geld doneren voor een goed doel.

Hopelijk heb ik nu de dollar / euro / bitcoin tekens uit je ogen gehaald en zie je dat je best wegblijft van de ICO markt. Heb je toch een ICO waar je écht in geloofd en die je echt wil sponseren, bekijk het dan ook zo: bekijk het als sponsering want de kans is groot dat je je geld kwijt bent.

Waarop letten als je toch wil investeren?

 1. Wat doet je ICO, zie je hier echt toekomt in?
 2. Lees de documentatie van de ICO (Whitepaper, website info).
 3. Neem contact op en stel een vraag, hoelang duurt het voor je antwoord krijgt?
  Meer dan één week en het antwoord is onvolledig, blijf weg.
 4. Google je ICO met het woord scam erbij en kijk hoeveel hits je krijgt.
  Teveel naar je zin? Blijf weg!
 5. Wat is jou ICO zijn economisch systeem, is het veilig en toepasbaar?

Je hebt de documentatie gelezen, je had binnen een uur antwoord op je vraag en je hebt geen resultaten op scam. De technologie ziet er goed uit, wel dan kan je investeren.

Hoe investeren in ICO’s

Investeer nooit – nooit – nooit in een pre-ICO, wacht tot de ICO een deftige lansseringsdatum heeft en investeer ook nooit op het moment van vrijkomen. Meeste nieuwe coins met een sterke marketing hebben een pop (hoog in het begin en dan zakt de waarde drastisch).

 1. Investeer zéér kleine bedragen in verschillende stappen.
 2. Doe dit in stapjes.

Nogmaals: ICO zijn enorm risicovol, ik ben geen financieel adviseur, ik ga je niet zeggen wat je best met je geld doet. Het doel van deze blog is jou te informeren van wat er allemaal is in de cryptowereld en je te waarschuwen voor de FOMO (fear-off-missing-out).

In feite kan je het dus vergelijken met Kickstarter.

Op zich is een ICO een fantastisch idee. Het geeft de kans om in start-ups te investeren met kleine bedragen en voor de start-ups om toch voldoende capitaal te verzamelen om hun projecten waar te maken. In feite kan je het dus vergelijken met Kickstarter.

Het probleem is dat mensen denken bij ICO dat ze snel veel geld gaan verdienen. Sommige ICO’s gaan ook +1000% maar dan enkel en alleen als er een goede marketing campagne achter zit; want de meeste slagen er niet in om hun project ook echt uit te werken. bij IPO’s hebben investeerders meer geduld alvorens ze uitcashen.

Maar ik heb gehoord dat een ICO snel geld is?

Gemiddeld zou een ICO zo’n 1320% opbrengen volgens businessinsider.nl, let op met cijfers als deze ze zijn er om je te doen watertanden. Het kan kloppen met crypto als je op het laagste punt inkoopt en op het hoogste verkoopt dat je er 1320% winst aan maakt maar daar zit het hem al. Stel je investeert 100 euro, wanneer ga jij verkopen? De meeste mensen denken dat als een investering naar boven gaat het altijd naar boven gaat blijven gaan. Helaas is dat niet zo. Dus je moet verkopen om er winst aan te maken, maar wat dan met het project? Inderdaad, als iedereen verkoopt heeft het project geen kans van slagen meer en wordt het niet verder gezet. Gevolg: volledige instorting van het kapitaal.

Hou je coins voor een lange termijn.

Daarom raden wij aan om enkel te investeren in een ICO waar je echt in gelooft, over een langere periode. Daarna geef je jou project 2 jaar de tijd. Er zullen in tussentijd serieuze schommelingen zijn in de waarde van je Coins. Als je hier al van tevoren rekening mee houd dan kan je daartegen.