Bitcoin is niet het enige digitale geld dat er bestaat. Er zijn er zo’n duizendtal. En er komen er elke dag bij. Die cryptomunten worden ook vaak genoemd onder de verzamelnaam altcoin. Als alternatieve coin voor Bitcoin.

Cryptogeld wordt bijna altijd geregistreerd in een blockchain (de enige uitzondering is Iota, die gebruikt Tangle).

De eerste en meest bekende coin is Bitcoin. Er zijn tal van andere altcoins op de markt en ze niet allemaal financiële coins zoals Bitcoin. Zo heb je bijvoorbeeld Etherium, dat is een ‘smart contract’. D.w.z. een blockchain die het mogelijk maakt om alles uit te wisselen van waarde, zoals een eigendom, content, software, stocks, etc. Etherium is daarom geen coin maar een token. De coin (Ether) was niet bedoelt om mee naar de winkel te gaan, maar ondertussen beginnen al wel enkele webshops te aanvaarden voor betalingen.

Ik lijst even de verschillende groepen op :

 1. Financiële coins (Cryptocurrency):
  1. Privacy coins (Verge, PIVX, Z-cach, Monero, Dash,…)
  2. Store of value coins (Bitcoin)
  3. Transactie coins (Bitcoin cash, Litecoin, Dash, Ripple, … )
 2. PlatformCoins (Gas – functionele coins)
  1. dApps / gedecentraliseerde applicaties (Vevue projects, Kyc-chain, …)
  2. ProductCoins (SiaCoin, Storj, Golem, …)
  3. Traditional Asset Tokens (Maecenas, Brickblock, Reidao)
  4. Utility token (WishFinance, …)
 3. Equity coins (Cryptostocks)
  1. Tokenised securities (Iconomi, Etheroll, …)
 4. Pegged Coins (waardebehoud)
  1. StableCoin (Theter, Digix, …)

Wat is nu het verschil ?

Platform coins stijgen in waarde doordat er meer gebruik van wordt gemaakt. Financiële coins stijgen in waarde als er meer kapitaal inkomt en er meer transacties mee gebeuren.

Een belangrijk verschil tussen financiële coins en platformCoins is dat bij financiële coins ze waardevoller worden als ze meer gebruikt worden voor transacties uit te voeren. Platform coins stijgen in waarde doordat de nood aan het platform stijgt. Zo stijgt bijvoorbeeld de prijs van Steem als het meer gebruikt wordt (Steem is een alternatief voor facebook/youtube dat betaald voor het plaatsen van media). Sommige zijn wat dubbel, Ripple is bijvoorbeeld een Token voor de functionaliteit van het pre-minen. Het is ook een gecentraliseerde munt en ze wordt gebruikt voor banken sneller en goedkoper transacties uit te laten voeren.

Financiële coins (Cryptocurrency)

Privacy Coins

Enkele altcoins dragen privacy hoog in het vaandel. Als je nu denkt dat Bitcoin ook anoniem is heb je het mis. Als jou transacties staan in een publiek grootboek. Oké, dat staat erin onder jou adress (vb: 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy ), maar als iemand achterhaald dat jij dit adres bent, kan die persoon dus ook al jou transacties inkijken.

Privacy Coins hebben een slechte naam door het criminele milieu, maar dit moet je echt met een korrel zou nemen.

Privacy Coins hebben een slechte naam door het criminele milieu, maar dit moet je echt met een korrel zou nemen, want volgens ons zijn ze nodig. Zo is in het ene land iets legaal dat in een ander land illegaal is, denk bijvoorbeeld aan een homohuwelijk. Veel mensen zeggen ook dat ze niets te verbergen hebben. Maar denk hier eens over na, zou jij het leuk vinden als iemand door jou browsergeschiedenis surft, of dat al jou rekeningen van de laatste jaren gewoon publiek in te zien zijn (ook toen je een speeltje kocht voor in de slaapkamer). Dan veranderd de mening vaak snel.

Store of value coins

Piggy BankJe zal misschien verrast zijn dat ik Bitcoin hierbij heb gezet, het is namelijk de coin die het meest aanvaard wordt in de wereld om ook echt een transactie over te maken. Maar dit is de dag van vandaag onze eerlijke mening. Bitcoin is namelijk te traag en te duur om een brood mee te kopen maar omdat zij de eerste en grootste zijn volgens coinmarketcap. Zo kan je deze coins meer vergelijken met digitaal goud. The one to rule them all.

Transactie coins

Transactie coins zijn bedoeld om snel en goedkoop een transactie te registreren.

De Bitkassa ondersteunde hiervoor Bitcoin, maar ze hebben dit stilgelegd o.w.v. de hoge transactie kosten.

Als u bij de bakker staat om u brood te kopen wil je niet dat je er een heleboel fees (transactiekosten) bij gaan komen en ook niet dat je nog een hele tijd moet wachten alvorens je ‘betaling akkoord’ ziet verschijnen. De Bitkassa ondersteunde hiervoor Bitcoin, maar ze hebben dit stilgelegd o.w.v. de hoge transactie kosten. Een heleboel coins zijn hiervoor aan het strijden. We zullen over 10 jaar zien welke het gehaald heeft. Momenteel komen de StableCoins er het meeste voor in aanmerking omdat ze min-of-meer de garantie bieden stabiel te blijven.

PlatformCoins (Gas – functionele coins)

Dapps (decentrilized application)

Je kan berichten plaatsen op Eth-Tweet, maar er is niemand die iets kan censureren of verwijderen buiten jijzelf.

Gedecentraliseerde applicaties zijn online platformen zonder een eigenaar. Neem nu het voorbeeld van een gedecentraliseerde Twitter, Eth-Tweet is de naam van het project. Je kan er berichten op plaatsen maar er is niemand die iets kan censureren of verwijderen, zelfs niet het bedrijf dat de d’app of dapp gebouwd heeft, enkel diegene die het bericht heeft gelanceerd kan zijn/haar eigen bericht verwijderen/aanpasen. Het is net als Twitter micro-blogging, zo ga je bij Eth-Tweet 160 characters hebben. Zo ga je ook de mogelijkheid hebben om gebruikers met Ether te betalen of te belonen voor het hertweeten.
Momenteel is Eth-tweet no in opbouw.

Er zijn nog 3 subgroepen in dapps:

 • apps voor het beheren van geld
 • apps waar geld bij betrokken is maar het vereist nog iets extra, ( vb : een verzekering)
 • apps in de ‘andere categorie’, ( vb : stemmen en alles gerelateerd aan overheden.)

Product coins

Product coins worden gebruikt om iets aan te kopen dat hun blockchain aanbied. Zo worden SiaCoin en Storj gebruikt om gedistribueerde cloud storage te voorzien. Golem biedt de mogelijkheid tot gedistribueerde computerkracht.

Traditional Asset Tokens

Zal de toekomst van eigendom verschuiven naar tokens?

Meer en meer eigendommen beginnen hun stap te zetten naar de Cryptowereld in de vorm van traditional asset tokens. Zo heb je bijvoorbeeld Reidao, zij plaatsten gedeelde vakantiehuizen onder de naam crowdvilla. Dit is ook weer een systeem gebouwd op de Ehereum Blockchain. Ieder vastgoed dat is geregistreerd heeft zijn eigen Ethereum address waar gebruikers informatie over het vastgoed kunnen vinden zoals eigendomsdetails. Zo wordt het vastgoed opgedeeld in tokens, die staan voor delen van de eigendom. Jij kan zo ipv al je geld in 1 eigendom te steken je geld opdelen en tokens van verschillende eigendommen aankopen, over heel de wereld. Iedere token is zo gewaarborgd door een gedeelte van een eigendom uit de ‘echte wereld’.

Utility tokens

Je kan Utility tokens kopen via een crowdsale (groepsverkoop). De tokens zijn daarom meestal pre-mined. Zij blijven de makers van het platform onder controle van de hoeveelheid Utility tokens er in omgang zijn. Het zijn geen financiële coins die je via een exchange kan aankopen. Je doet dit rechtstreeks bij het platform.
Een utility token kan vergeleken worden met een API key.

API key? Voor de niet programeurs onder ons : Je hebt bijvoorbeeld een API key nodig op je website van google analytics voor om via google je trafiek te kunnen analyseren.

Het kopen van een utility token geeft de eigenaar toegang tot het platform en zijn functies. Dit is dan ook het grote verschil met een tokenised securitie of vaak ook kortweg securities genoemd. Bij een Utility token staat de waarde van de token voor de functie die je hiermee op het platform kan uitoefenen, een securitie is een investering met als bedoeling winst te maken.

Equity coins (Cryptostocks)

Stock coin

Tokenised securities

Opties zijn waardevol op het einde, tokens zijn waardevol vanaf het begin.

Utility of protocol tokens zijn zoals opties van een bedrijf. Met als groot verschil: Opties zijn traditioneel en worden bewaard in een private database, tokens zijn programeerbaar en worden bewaard in een publiek grootboek. Zo kan een goede startup een handvol mensen via opties in biljonairs veranderen als ze doorgroeien, via tokens maken ze van een heleboel mensen miljonairs. Ze keren vaak ook een dividend uit en gaan volgens ons in de toekomst ook door de overheid zo worden behandeld en belast (dit is puur onze mening, wij zijn geen financiële experts, noch kunnen wij in de toekomst kijken). Een voorbeeld van zo’n coin is Iconomi (ICN), de eigenaars van deze coin zijn ook de eigenaars van het ICONOMI platform, hierdoor hebben hun eigenaars het recht om een stem uit te brengen over zaken gerelateerd tot het ICONOMI platform en ontvangen zij dividenden.

Daarom is dit systeem zo populair bij ICO’s en IPO’s.

Pegged Coins (waardebehoud)

StableCoin

Zo staat 1 Theter gelijk aan 1 USD.

Een StableCoin of PeggedCoin is een type cryptocurrencie waar iets niet digitaal van waarde achter staat. Zo staat 1 Theter gelijk aan 1 USD, 1 Digix = 1 gram goud. Deze coins zijn daarom veel stabieler dan de andere altcoins. Digix is bijvoorbeeld een token gebaseerd op Etherium.

Conclusie

Zo zie je maar dat Bitcoin een revolutie in gang heeft gezet. Niet zozeer bitcoin maar de achterliggende technologie van de blockchain.

Momenteel zitten we volgens ons in een soort van .com bubble. Er komen tal van nieuwe projecten/coins/platformen bij (naar schatting een 30-tal elke dag). Wie uiteindelijk de grote gaan zijn over 10 jaar kunnen wij niet weten. We weten wel dat Yahoo groter was dan google, myspace was eerst voor facebook, etc. Dus stellen we ons soms ook de vraag. Zal het wel Bitcoin worden, of wordt het 1 van de 1000 altcoins.

We blijven het op de voet volgen voor u.