Bitcoin is op blockchain technologie gebaseerd. De blockchain kan je als een grootboek zien waarin transacties geschreven zijn. Iedere 10 minuten wordt er een blad volgeschreven met transacties. De transacties op dit blad worden nagekeken door computerprogramma’s die op gespecialiseerde computers draaien. Als de transacties op dit blad in orde blijken te zijn, wordt het blad bij in het grootboek toegevoegd.

Minen

Dit proces van transacties controleren en toevoegen aan het grootboek, noemen we minen. De computerprogramma’s die op de gespecialiseerde computers draaien noemen we miners. Iedere keer als een blad aan het grootboek toegevoegd wordt, krijgt de miner die dit gedaan heeft een beloning. Deze beloning was in het begin 100 Bitcoin. Iedere 4 jaar halveert deze beloning. Momenteel krijgt de miner die het blad aan het grootboek toevoegt een beloning van 12.5 Bitcoin. In 2020 gaat de beloning nog eens halveren tot 6.25 bitcoin als beloning per toegevoegd blad.

Transactiekosten

Als je Bitcoins overschrijft moet je ook transactiekosten betalen. Deze transactiekosten gaan ook rechtstreeks naar de miners. Omdat Bitcoins minen geen liefdadigheidswerk is, mede omdat er hiervoor veel stroomtoevoer nodig is, kiezen de miners om eerst de transacties te verwerken waar zij het meeste op verdienden. Als je kiest om lagere transactiekosten te betalen, moet je dus langer wachten tot je betaling geregistreerd wordt.

Bitcoin = populairder dan ooit

Bitcoin is de laatste maanden enorm in populariteit toegenomen. Meer mensen zijn ingestapt. Het netwerk moet dus ook ineens meer transacties verwerken. En de hoeveelheid transacties dat per blok (het blad in het grootboek) verwerkt kan worden is beperkt tot 1 MB. Momenteel worden er meer transacties geplaatst dan verwerkt kunnen worden. Dit brengt met zich mee dat de transactiekosten omhoog gaan.

Er zijn enkele ontwikkelingen die er voor moeten zorgen dat er meer transacties in een blok van 1 MB opgenomen kunnen worden. SegWit is een oplossing die er voor moet zorgen dat er bij benadering dubbel zo veel transacties per blok verwerkt kunnen worden. Echter is deze oplossing nog niet bij iedere partij geïmplementeerd waardoor we hier nog niet volop de vruchten van kunnen plukken. Lightning network is een volgende oplossing waar volop aan gewerkt wordt om het Bitcoin netwerk te ontlasten.

Als je zelf wil mee helpen met het Bitcoin netwerk te onderhouden door te gaan minen, heb je enkele opties:

Solo mining

Je kan thuis een miner zoals de Antminer S9 aan het werk zetten. Hiervoor is een investering van enkele duizenden Euro’s voor de miner. Je moet ook de stroom die het toestel gebruikt bekostigen. En je moet al heel wat technische kennis in huis hebben om het ding aan de praat te krijgen. En dan is de kans dat je een blad aan het grootboek toevoegt nog behoorlijk klein. Het kan dus perfect zijn dat dit toestel enkele maanden stroom verbruikt zonder dat het inkomsten genereert.

Pool mining

De miner uit het voorbeeld van solo mining kunnen we ook in een groep met meerdere miners plaatsen. Als je je miner bij een pool zoals AntPool aansluit, is de kans groter dat iemand uit deze pool het volgende blad aan het grootboek toevoegd. De winsten worden dan onder deze pool verdeeld. De pool zelf houwt ook een percentage van de verdiensten voor zich in ruil voor het faciliteren van de pool. De kans dat je hier winsten uit genereert is groter dan bij solo mining, maar de verdiensten per toegevoegd blad liggen wel een pak lager.

Bitcoin mining pools
Bitcoin mining pools

Cloud mining

Let op voor online oplichting.

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om alles uit te besteden. Je betaalt een firma om miners aan te schaffen en te laten functioneren. Deze firma sluit de miners meestal ook aan bij een mining pool. Zowel de mining pool als de cloud minig provider houden een percentage van de winst voor zich. Met deze optie heb je een inkomsten van mining zonder dat je technische kennis nodig hebt. Van onderhoud moet je ook niet wakker liggen. Je kan ook genieten van de goedkopere energieprijzen die er in het buitenland beschikbaar zijn. Er zijn echter al wel enkele cloud mining bedrijven geweest die een ponzi scheme bleken te zijn. Doe dus steeds grondig research voor je je geld ergens in steekt.