Bekijk je liever een filmpje, deze blog staat ook op YouTube.

De blockchain is een gedecentraliseerd systeem waarbij je digitale transacties kan registreren zonder dat deze achteraf nog gewijzigd kunnen worden.

De blockchain is een openbaar gedistribueerd grootboek. Dit grootboek wordt op verschillende plaatsen opgeslagen bij mensen die vrijwillig kiezen om hier een kopie van bij te houden. De mensen die deze kopie bij houden, kunnen ook transacties verifiëren. Zij krijgen een beloning in Bitcoin, of ander cryptogeld, om dit grootboek aan te vullen. Het proces van het grootboek te onderhouden wordt minen genoemd.

Meerdere transacties worden in een blok vastgelegd. Dit blok wordt door een ingewikkelde berekening door de miners versleuteld. Dit blok wordt gekoppeld aan het vorige blok. Door het koppelen van blokken ontstaat de blockchain.

Je zou het kunnen vergelijken met transacties die op een blad opgeschreven worden. Als dit blad vol is, wordt het blad achteraan het boek toegevoegd. Voor het toevoegen van een blad krijgt de miner een beloning.

Bitcoin vlaanderen - blockchain

De voordelen van blockchain.

Omdat de blockchain een gedecentraliseerd systeem is, kan het blijven werken ook als een deel van het netwerk uitvalt. Je kan dus gegarandeerd je betalingen blijven uitvoeren.

Door de opzet van dit systeem is het mogelijk om je betalingen met een relatief lage transactiekost te doen. Ja het Bitcoin netwerk is momenteel overbelast. Dit komt omdat nog niet iedereen naar een SegWit wallet is overgestapt.

De overheid, of eender welke andere partij kan niet zomaar beslag leggen op jouw rijkdommen.

Het is niet mogelijk om een betaling ongedaan te maken.

Als je in een land woont waar een bankrekening ontoegankelijk is, kan je wel gebruik maken van Bitcoin. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone met internetverbinding. Zo hebben deze mensen ook toegang tot de financiële markt.

Het nadeel van blockchain.

Aangezien je je eigen bank bent, ben je zelf ook verantwoordelijk om je rekening te beveiligen. Als er een hacker jouw private key (te vergelijken met het wachtwoord van je bankkaart) kan bemachtigen, kan hij je rekening plunderen. En dan ben je je geld onherroepelijk kwijt. Je kan je private key eenvoudig van hackers afschermen door gebruik te maken van een hardware wallet zoals een Trezor of Ledger Nano S.

 

De Blockchain is dus een publiek grootboek die alle Bitcoin transacties bevat.