Bekijk je liever een video, deze post staat ook op YouTube.

Bitcoin is een digitale munt die je snel en goedkoop wereldwijd kan verhandelen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank, paypal of western union.

 Waarom is het belangrijk om te kunnen handelen zonder bank?

Grofweg 40% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot een bankrekening. Zij moeten hun geld dus bij wijze van spreken “onder de matras” bewaren. Met alle risico’s van diefstal en verlies. Om uit de armoede te geraken hebben zij een veiligere manier nodig om hun geld te bewaren. Uit de Kredietcrisis van 2007 is gebleken dat de bank niet per se de veiligste plaats is om je geld te plaatsen.

Om uit de armoede te geraken hebben zij een veiligere manier nodig om hun geld te bewaren. Uit de Kredietcrisis van 2007 is gebleken dat de bank niet per se de veiligste plaats is om je geld te plaatsen.

Tegenwoordig is mobiel internet wereldwijd enorm in opmars. Dit maakt dat de cryptocurrency zoals bitcoin voor meer en meer mensen toegankelijk worden. Als je toegang hebt tot internet, heb je dus ook toegang tot de financiële markt. En via bitcoin is het mogelijk om jouw geld op een veilige en goedkope manier te beheren.

Tot voor kort was het niet mogelijk om geld digitaal te verplaatsen door het probleem van double spending.Tenzij het via een tussenpersoon zoals een bank geregeld werd.

Het probleem van double spending.

Als ik een foto naar jou stuur, ontvang jij deze foto, maar heb ik nog steeds deze foto en de tussenpersoon zoals whatsapp heeft ook een kopie van deze foto..
Als we geld digitaal willen overmaken, willen we niet dat er meerdere exemplaren van deze euro gemaakt worden, want het bijmaken van geld devalueert de munt. Om er voor te zorgen dat die euro van mij naar jouw verplaatst hebben we een tussenpersoon zoals een bank nodig. Deze bank zorgt ervoor dat deze euro bij mij verdwijnt en naar hen komt, zij houden dit een tijdje vast en doen vanalles met jouw geld dat jij niet wil (controleer maar eens wat jouw bank met jouw geld doet op bankwijzer.be). vervolgens zetten zij deze euro over naar jou. Dit alles leggen zij vast in een grootboek.

Sinds 2009 is er de blockchain.

De blockchain is een gedecentraliseerd systeem waarmee je geld rechtstreeks kunt overmaken zonder tussenkomt van een derde zoals een bank.

Om bitcoins te kunnen verhandelen heb je een wallet nodig.

Bitcoin maakt onderliggend gebruik van deze blockchain technologie. Om Bitcoins te kunnen verhandelen heb je eerst en vooral een wallet nodig. Een wallet zou je ongeveer kunnen vergelijken met een bankrekening. Ik heb een volledige artikel over de verschillende soorten wallets.

Als je eenmaal een wallet hebt, kun je je eerste Bitcoins aanschaffen. Via een Bitcoinbeurs kan je Bitcoins kopen en verkopen.