Bitcoin heeft in zijn begin jaren veel aandacht gekregen vanuit het criminele milieu. Denk maar terug aan de anonieme marktplaats Silk Road. Zij dachten dat Bitcoin niet traceerbaar was omdat het niet nodig is om een naam op te geven bij het aanmaken van een Bitcoin wallet.
De tijd dat Bitcoin gebruikt wordt voor criminele activiteiten ligt echter achter ons. Misschien dat er hier of daar nog wel eens een domme crimineel van Bitcoin gebruik maakt, maar dat zou eerder een uitzondering zijn, cash is hier veel handiger voor.
Bitcoin Anoniem?
Je moet inderdaad geen persoonlijke gegevens zoals je naam en adres doorgeven als je een Bitcoin wallet aanmaakt. Maar dat wil niet zeggen dat je van deze wallet anoniem gebruik kan maken.
Via een omweg is het mogelijk om te achterhalen van welk IP-adres de transactie heeft plaatsgevonden. Je internetprovider heeft wel je persoonsgegevens. En die internet provider kan dan weer achterhalen dat het gebruikte IP-adres van bij jou afkomstig is.
Je moet er ook rekening mee houden dat Bitcoin gebruik maakt van een publiek toegankelijk grootboek waar alle transacties door iedereen bekeken kunnen worden.
Bitcoin is dus niet de meest ideale oplossing als je wil dat je transacties niet traceerbaar zijn. Hier zijn echter wel enkele alternatieven voor ontworpen. Er zijn enkele privacy coins zoals Dash, Monero, Zcash, PIVX en Verge (en nog veel meer) die de mogelijkheid bieden om transacties te doen die (naar eigen zeggen) niet traceerbaar zijn. Let wel op, bij sommige van deze coins moet je bij een transactie aanduiden dat het een anonieme transactie moet zijn.
Maar ik heb niets te verbergen
Denk hier eens goed over na? Zou jij het tof vinden dat ik al jou verrichtingen van het afgelopen jaar zou kunnen inkijken. Zou jij je niet uitgekleed voelen? Zelfs heb jij niets te verbergen hier in België, moest je hetzelfde leven leiden elders op de planeet werd jij misschien wel aanzien als een crimineel. Denk maar eens aan de hoeveelheid van landen waar homoseksualiteit nog uit den boze is.
Met dit in het achterhoofd geloven wij wel in een toekomst in de anonieme coins.
Dus, ter conclusie: Bitcoin is minder handig in crimineel gebruik dan cash. Als er al Bitcoin wordt gebruikt om een criminele transactie te maken dan is dit ondertussen te achterhalen door de overheidsinstanties.