Sinds oktober 2015 is Bitcoin door het Europees Hof van Justitie erkend als een wettig betaalmiddel. Dat wil zeggen dat bij de aankoop en verkoop van Bitcoin geen btw betaald moet worden.

Wanneer je goederen of diensten koopt met Bitcoin moet je, net zoals als je met Euro’s betaald, natuurlijk wel btw op die producten of diensten betalen.

Als je gaat speculeren met Bitcoin, ben je wel belastingen op je winsten verschuldigd.

Er zijn 3 manieren waarop de belastingsdiens naar je Bitcoins kan kijken:

Optie 1 : buy and hold

Geen belastingen verschuldigd.

Omdat Bitcoin als wettig betaal middel erkend is, moet je geen belastingen betalen als je Bitcoin aanschaft of verkoopt. Net zoals je Dollars of Yen zou kopen. Als die munt nu ineens sterk in waarde stijgt of daalt tegenover de Euro, moet je hier geen belastingen op de winst betalen.

Optie 2 : daytraden: 33%

33% Belastingen op de winst.

Je kan je Bitcoins regelmatig kopen en verkopen met de bedoeling om zo winsten te genereren. De overheid gaat dit als speculeren aanzien. Op deze winsten is 33% belastingen verschuldigd. Dit moet je aangeven op je belastingbrief onder ‘diverse inkomsten’

Optie 3 : beroepsmatig

Personenbelasting tot 50%.

Als je georganiseerde, op grote schaal of met veel middelen in Bitcoins handelt, kan de fiscus die inkomsten als beroepsinkomsten beschouwen. Dan vallen de inkomsten onder de tarieven van de personenbelasting die tot 50% oplopen.